07.08.2024

ANAF DECLARATIA 212 ANEXA 2 INSTRUCTIUNI COMPLETARE

INSTRUCŢIUNI de completare a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

I. Termenul de depunere a declarației

1. Declarația se depune până la data de 15 iulie 2018, inclusiv, de către persoanele fizice care au obligația:

- declarării veniturilor realizate din România sau/și din străinătate în anul 2017;
- declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2018;
- declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale și, după caz, a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

2. Declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal și a celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice.

IV. Completarea declarației:

Declaraţia se completează pe surse şi categorii de venit, de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispoziţiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, înscriind corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzute de formular, corespunzătoare situaţiei fiscale a contribuabilului.

Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care există obligaţia depunerii declaraţiei unice vor completa câte o secțiune pentru fiecare categorie și sursă de venit, atât pentru veniturile realizate în anul 2017, cât și pentru veniturile estimate pentru anul 2018 (respectiv secțiunile referitoare la datele privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit din România sau din străinătate și/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse şi categorii de venit), utilizând și "Anexă nr. .... la Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice", care se ataşează la declaraţia unică.

Daca vrei sa iti deschizi un SRL, PFA sau II in CRAIOVA, sau in orice localitate din Judetul DOLJ, te rugam sa ne contactezi telefonic la 0766. 361. 053 pentru a programa o intalnire.